WOW0821240209BLCLJLLLML

Cosul meu
Checkout Secure
How to Praise the kids.

Fii atent, s-ar putea să-i faci rău copilului tău făra să-ți dai seama!!

Ca și părinți, batem din palme mîndri și lăudăm fiecare activitate a copilului. Din dorința de a-i face mai puternici și încrezători în propriile forțe, s-ar putea , de fapt să le facem rău. 
„Wow, ești atît de deștept!!”- Am auzit această frază de nenumărate ori, în timp ce am fost în România.
Îi spui și tu copilului tău adesea că este inteligent și creativ?
Aude această frază, nu doar de la părinți dar de la orice adult care intră în contact cu el?
Credem cu tărie că lăudându-ne copiii, îi ajutăm să-și construiască încrederea în sine și stima de sine, de care vor beneficia mai tîrziu în viață. 
Cu toate acestea, premiații jurnaliști științifici, Po Bronson și Ashley Merryman demonstrează în cartea lor , ”Șocul educației” –(O noua perspectivă asupra dezvoltării copiilor) că aceasta strategie de a educa copiii, are defapt exact efectul invers decît cel dorit, deoarece anume elementele cheie din știința dezvoltării copilului au fost trecute cu vederea.
Copiii care au fost ridicați în slăvi că sunt inteligenți si isteți, tind să refuze să mai încerce sa facă lucrurile la care nu sunt pricepuți.
Dacă observi la copilul tău unul din următoarele comportamente, poate ar trebui să te gîndești cum să îl lauzi, dar corect:
• Copiilor le vin idei noi foarte repede ,dar adesea tind tot atît de repede să renunțe la ele;
• Cu doar o privire, va împărți lumea în două: lucruri la care este bun/ă și lucruri la care nu este bun/ă. Face judecăți instantanee „totul sau nimic”.
• Insistă, cu ”sunt atât de prost” după ce a făcut o greșeală;
• Tinde să caute scuze și să de-a vina pe alții pentru un eșec;
• Devine trist sau furios cînd anumite deprinderi sau activități nu le învață ușor.
Cercetările arată din nefericire, că un procent mare din copiii înzestrați își subestimează sever propria lor abilitate. Atunci cînd părinții laudă inteligența copiiilor, cred că aduc soluționarea acestei probleme,din păcate nu e chiar așa.
Psihologii au fost surprinși să descopere cîți copii străluciți se tem în secret, că nu sunt chiar atît de inteligenți cum cred ceilalți. Un rezultat slab este perceput ca o amenințare asupra întregii identități. Cu valoarea de sine în balanță, s-ar putea ca ei să dea vina pe alții sau pur și simplu să renunțe, deoarece nu cunosc alte opțiuni pentru a merge mai departe, nu știu cum să treacă peste un eșec. Ei vor doar să își steargă greșeala.
Deoarece copiii inteligenți nu au multă experiență în ”a fii în încurcătură” , ei nu știu cum să facă față atunci cînd comit o greșeală.
Dacă acest lucru i se întîmplă și copilului tău, expertul în dezvoltarea copilului Dr. Carol Dweck, de la Universitatea din Stanford, își sugerează cum trebuie să procedezi: În loc să îi lauzi inteligența copilului , trebuie să fii deștept și să îi lauzi efortul: ” Cred că ai lucrat din greu ” .
Dacă îi vorbești despre un lucru abstract, cum ar fi inteligența, copilul nu percepe cît de bun este, dacă însă realizează că a avut succes pentru că a depus efort și este luat și în considerare, copilul înțelege că el este capabil să controleze succesul.
Cercetările recente din America, sugerează de asemenea, că atitudinea ”never give up” împreună cu pasiunea sunt cele două secrete ale succesului .Ca să ajuți la cultivarea atitudinii ”never give up” încearcă să-l faci pe copilulu tău să realizeze, valoarea efortului depus.
Uite cîteva ponturi de utilizat cu copiii tăi:
Laudă procesul, nu persoana!
În loc să lauzi persoana ( exemplu: ” Ești creativă”, laudă procesul:
A. Laudă strategia ( ex. Ai găsit o modalitate foarte bună de a face.”)
B. Laudă cu specificare ( ex. Se pare ca tu chiar înțelegi fracțiile.”)
C. Laudă efortul, (ex.”Văd că ai exersat”.)

„Îmi place ca tu să încerci chiar și atunci cînd problemele devin mai grele.”

”Ideile la care te-ai gândit sunt unice , cînd ai învățat despre acestea?”

”Ce te-a făcut să îți verifici din nou temele, acest pas în plus este o idee grozavă.”

Pentru mai multe informații despre acest subiect puteți accesa următoarele site-uri:
http://anaddwoman.com/in-praise-of-praise-the-right-words-…/

http://www.huffingtonpost.com/…/praising-kids_b_5272483.html

https://jojoebi.com/how-to-praise-your-child-the-montessor…/

Dacă credeți că acest articol este folositor și v-a plăcut, nu ezitați să dași un share  Mulțumesc.


Postare mai veche Postare nouaAdăugat în coș!